Ius Naturale

Ius Naturale on Lexin alla toimiva ympäristö- ja ilmastoasioihin keskittynyt oikeustieteen opiskelijoiden kerho. Kerhon tarkoituksena on koota samanlaisista asioista kiinnostuneet lexiläiset yhteen ja järjestää mielenkiintoista ohjelmaa koko jäsenistölle.

Yleistä Ius Naturalesta

Ius Naturale on Lexin alainen kerho, jonka pääteemoja ovat ympäristö- ja ilmastoasiat sekä eläin- ja ihmisoikeuskysymykset.

Ius Naturalen tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita olemaan uteliaita, kriittisiä ja rohkeita. Ius Naturalen tarkoituksena on kannustaa oikeustieteen opiskelijoita pohtimaan omaa ammatillista identiteettiään, vaikutusmahdollisuuksiaan ja erilaisia urapolkuja sekä ennen kaikkea lisätä keskustelua siitä, miksi oikeustiedettä opiskellaan.

Ius Naturale haluaa edistää akateemista ja yhteiskunnallista keskustelua oikeustieteen opiskelijoiden keskuudessa. Kerho kannustaa opiskelijoita ottamaan yhteiskunnallisiin asioihin kantaa. Ius Naturale haluaa edistää poikkitieteellisyyttä oikeustieteen opiskelijoiden keskuudessa. Kerho tekee yhteistyötä Turun yliopiston muiden ympäristötoimijoiden kanssa ja kannustaa opiskelijoita aktiivisesti lähtemään mukaan ylioppilaskunnan poikkitieteellisiin toimielimiin, kuten TYYn siipitoimintaan. Ympäristökysymysten ratkaisemiksi tarvitaan monitieteellisiä lähestymistapoja, mistä syystä Ius Naturale korostaa eri tieteenalojen välistä yhteistyötä.

Esimerkkejä toiminnasta

Ius Naturale järjestää säännöllisin väliajoin suursuosion saavuttaneita Viiniä ja Valitusta -iltoja, joiden tarkoituksena on käydä keskustelua yhteiskunnallisesti ajankohtaisista teemoista asiallisessa, mutta rennossa tunnelmassa. Keskusteluiltoja on järjestetty esimerkiksi ilmastokriisi- ja pakolaisuusteemoilla. 

Ius Naturale järjestää poikkitieteellisiä seminaareja ja muita tapahtumia. Ius Naturale on aikaisemmin järjestänyt seminaarin eläinten perusoikeuksista sekä poikkitieteellisen paneelin ihmiskuntaa uhkaavista tekijöistä. Ius Naturale kirjoittaa myös palstaa Lexpressiin ja lehdessä on käsitelty aiheita ihmisoikeusloukkauksista eläinoikeusteemoihin.

Sosiaalisessa mediassa Ius Naturale pyrkii nostamaan esille ajankohtaista tietoa koskien esimerkiksi ympäristöön liittyviä lainsäädäntömuutoksia sekä muita jaoston aiheisiin liittyviä asioita.

Ius Naturalen tarkoituksena on myös edistää ja kehittää teemojensa mukaista opetusta Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa sekä lisätä yleistä tietoisuutta niin ympäristö- ja ilmasto- kuin myös ihmis- ja eläinoikeuskysymyksistä. Ius Naturale tekee läheistä yhteistyötä Lexin hallituksen pääsihteerin kanssa.

Toiminnan takana

Ius Naturalen toimintaa pyörittävät noin kahdeksasta jäsenestä koostuva jaosto sekä noin 60 hengen komitea. Jaoston jäsenet kantavat päävastuun Ius Naturalen toiminnasta ja komiteaan puolestaan ovat tervetulleita kaikki toiminnasta kiinnostuneet. Komitean kautta pääsee matalalla kynnyksellä osallistumaan erilaisten projektien suunnitteluun ja toteutukseen ilman sitovaa vastuuta Ius Naturalen toiminnasta. 

Jaoston jäsenet valitaan aina kalenterivuoden mittaiseksi kaudeksi. Jaostoa johtaa vastuuhenkilö, jonka keskeisenä tehtävänä on kutsua jaosto koolle ja pitää yhteyttä Lexiin. Jaoston jäsenten valinta tulevaa kautta varten suoritetaan syyslukukauden loppupuolella. 

Ius Naturale kokoustaa kahden viikon välein. Kokouksessa on jaoston jäsenistä valittu kiertävä puheenjohtaja ja sihteeri, jotta kaikki jaoston jäsenet pääsivät kokeilemaan erilaisia rooleja.

Ius Naturalen jaoston vastuuhenkilöt vuonna 2022:

  • Hanna Kouhia (hskouh@utu.fi) – päävastuuhenkilö, viestintävastaava
  • Helmi Huoviala – viestintävastaava
  • Aino Aro – tapahtumavastaava
  • Maisa Lyra – tapahtumavastaava
  • Henri Tuovinen – tapahtumavastaava
  • Katri Kiurujoki – talousvastaava
  • Nelli Leppänen – komiteavastaava
  • Ilona Mattila – vaikuttamisvastaava

Haluatko tulla mukaan toimintaan tai edistää vastaavaa toimintaa omassa ainejärjestössäsi?

Oletko lexiläinen ja kiinnostunut tulemaan mukaan toimintaamme? Laita meille rohkeasti viestiä esimerkiksi Instagramissa! 

Lexin ulkopuolinen oikkari? Olethan rohkeasti yhteydessä meihin, jos haluat perustaa vastaavan ympäristöasioita edistävän toimijan johonkin toiseen Suomen oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestöön. 

Muu teemoistamme kiinnostunut taho? Jos haluat tehdä yhteistyötä kanssamme, ota yhteyttä seuraavia kanavia pitkin: 

Sähköposti: hskouh@utu.fi

Facebook https://www.facebook.com/iusnaturalee/

Instagram https://www.instagram.com/iusnaturalee